středa 31. srpna 2016

Nákup smutných příběhů


 

 Jak už víte, zajímají mne knihy z prostředí koncentračních táborů, druhé světové války , zajímají mne osudy lidí, kteří si toto vše prožili.
Dnes jsem se stavovala u nás v antikvariátu a koupila jsem si hned 4 knihy s touto tématikou.Ještě musím podotknout, že jsou všechny v holandském jazyce, takže i obálky knih jsou tak jak vyšly tyto knihy tady v Nizozemí.
Dvě z nich asi v ČR nevyšly, když, tak mne opravte.Jednou z nich je kniha
 A Girl From Schindlers List a autorkou je Stella Müller-Madej , která ve své knize popisuje své zážitky z koncentračního tábora  Osvětim, kde byla spolu s rodiči a bratrem a byli zachráněni Oskarem Schindlerem, který je napsal na svůj seznam pracujících pro jeho továrnu.
  





Další knihou, která v ČR nevyšla je kniha která v angličtině vyšla pod názvem The house of dolls od polského autora Ka-tzetnik 135633 (Yehiel De-Nur/Dinur).
 Román popisuje "Joy Division", to byly údajně skupiny židovských žen, které byly nuceny pro sexuální potěšení nacistických vojáků v koncentračních táborech. Z této knihy mám trochu strach, jestli to na mne nebude až moc , ale uvidíme.





No a další knihou je určitě všem známý Deník Anne Frankové od  Anne Frank. Tuto knihu jsem už četla, ale chtěla jsem ji mít doma.

anotace : ( z databaze knih )

Příběh Anne Frankové patří k těm nejznámějším z období holokaustu. Obětí - ať už dětských či dospělých - bylo na miliony, ale zrovna Anne se proslavila díky svému deníku, který si před odvlečením do koncentračního tábora vedla. Díky němu teď můžeme sledovat, jak dokáže válka zničit nejeden nevinný lidský život, jak totálně proměnit veselou a vždy usměvavou Anne v posmutnělou a zachmuřenou dívku s nejasným pohledem na svět i společnost, která bude mít už navždy ve tváři vepsaný výraz předčasně dospělého člověka. Člověka, kterého právě válka donutila dospět.

A posledni knihou je  Deník 1938–1945, kterou napsala Helga Weiss

anotace : (z databaze knih )


 V roce 1938, kdy si Helga začala deník psát, jí bylo devět let. Spolu s rodiči prožívala první příkoří, kterých se Židé v protektorátu dočkali, a jen bezmocně přihlížela postupným deportacím svých kamarádů, spolužáků i příbuzných. Roku 1941 se Weissovi dostali do Terezína, kde žili společně až do otcovy deportace do Osvětimi v roce 1944. Dva dny po jeho nuceném odjezdu byly do transportu zařazeny i Helga s matkou. Školní sešit, do kterého Helga po celé ty roky tužkou zapisovala děsivý vývoj událostí i své pocity, zazdil její strýc do jedné z terezínských zdí. Helžin tatínek byl v Osvětimi zavražděn, ale Helga i její maminka jako zázrakem přežily pobyt v Osvětimi, Freibergu a Mauthausenu i náročnou cestu zpátky domů do Prahy. Helze je patnáct a půl, když do deníku dopisuje své zážitky od odjezdu z Terezína. Je jednou z mála Židů, kteří se do Prahy vrátili a i po válce ve městě zůstali.

Tak to byl  můj dnešní nákup.Jestli jste nějakou z knih četli, tak mi to určitě napište do komentářů. Přeji všem krásný poslední srpnový den :-) Zdraví vás Jana.

středa 24. srpna 2016


DVA PROTI ŘÍŠI

 autor : Jiří Šulc

anotace : ( z databazeknih )

Román založený na podrobném zkoumání pramenů a literatury popisuje scénu domácího odboje i exilovou vládu, výcvik parašutistů v Anglii, přípravu atentátu na Heydricha, okolnosti i situaci po něm. Nevyhýbá se líčení soukromého života hrdinů. Poskytuje realistický obraz o strukturách německé moci, zabývá se vyšetřovacími postupy gestapa. Román zaujme strhujícím dějem i výbornou psychologií postav.






Knihy s tématikou druhé světové války a knihy, které se týkají  koncentračních táborů čtu ráda. Prostě mne toto období hodně zajímá .A každá z knih, kterou jsem na toto téma přečetla , ač jsou si v mnoha věcech podobné, protože všichni víme, co se v období druhé světové války dělo, tak přesto je každá kniha svým příběhem a svým obsahem jiná. A každou z těchto knih prožívám jinak a jsem moc ráda, že se  takové knihy píšou a že se takové knihy čtou. A já  je velice ráda  doporučuji dále ke čtení.
Vyjímkou není ani tento román, dokonce si troufám říci, že tuto knihu budu doporučovat snad ještě více, než všechny ostatní s válečným tématem, které jsem dosud přečetla.
I když nechci a ani nemohu srovnávat, protože v této knize se dozvídáme o přípravě atentátu na Heidricha a to je téma, které jsem četla v knize, respektive v románu poprvé.

Samozřejmě, že i já si pamatuji na školní léta a hodiny dějepisu a také mám něco málo nakoukáno z televize, ale toto dílo bylo pro mne docela něco jiného, něco co udržovalo mou pozornost opravdu na každé stránce. Pan Jiří Šulc dal do tohoto románu ne jen fakta, ale i krásně pojal charaktery postav a jejich city.

Musím se  zmínit i o tom, jak jsem se ke čtení této knihy vlastně dostala. Mé díky patří Veronice z blogu http://bichlicka.blog.cz/,  která napsala na svém blogu na tuto knihu skvělou recenzi a tím mne nalákala si tento román přečíst. Takže Veroniko díky za tip na skvělou knihu :-)

Knihu jsem nezhltla během jednoho večera.I když věřte mi, že i přesto , že má 480 stran, byla bych toho schopna.Autor totiž podal celý příběh tak, že i když, jak už jsem ze začátku psala, většina z nás zná tyto události z hodin dějepisu, a tak vlastně víte předem, co se asi bude dít, tak i přesto vás po celou dobu provází napětí.
Sama jsem tuto knihu četla v elektronické podobě, ale vím, že se k ní určitě někdy zase vrátím a proto si ji chci pořídit v papírové podobě. Prostě mám potřebu ji mít v mé knihovničce.
Rozhodně knihu doporučuji a to nejen těm, kteří se o toto téma zajímají.
Také chci zkusit ještě další dílo  pana Jiřího Šulce. Jestli jste četli tuto nebo jinou z jeho knih, tak mi to určitě napište do komentářů :-)

neděle 21. srpna 2016

Park a zahrada v městě Kleve v Německu

  Jak už jsem psala v některém z mých předchozích článků, tak občas si zajedeme s rodinkou do Německa na nákupy, ale nejezdíme tam jen nakupovat, ale v létě zde rádi navštívíme krásnou zahradu a park a v zimě jsou zde v parku vánoční trhy, které si také nikdy nenecháme ujít.
(zdroj :kleve-tourismus.de )   Historická zahrada se v Kleve rozprostirá již od roku 1660.Koncem dvacátého století, byla obnovena. 




















Ráno po probuzení, jsem ještě zastihla vyfotit měsíc , který se už chtěl schovat za panelák :-)

Po cestě jsem dostala chuť na něco dobrého , a tak jsme si koupila ledovou kávu mocca

No a po návštěvě drogerie DM, která u nás v Nizozemí není a právě proto jí tak ráda navštěvuji, jsme se šli projít do parku z kterého mám pro vás fotky :








Beruška mi dělala modelku :-)




Moc ráda fotím pavučiny:-)

Přidat popisek




Procházku parkem jsme si moc užili a vám se snad fotky líbily.
Přeji všem krásnou neděli a příjemný zbytek léta :-D

úterý 16. srpna 2016

ZLOBA

autor :Chris Carter

 anotace : (z databaze knih )

Na počátku příběhu dojde k podivné autonehodě a vzápětí je zatčen muž, podezřelý z dvojnásobné sadistické vraždy. Následující vyšetřování vede k odhalení vraha, který nejméně pětadvacet let unášel, mučil a vraždil oběti po celých Spojených státech, aniž měl někdo tušení o jeho existenci. Podezřelý tvrdí, že je jen pěšákem v obrovském labyrintu lží a klamu – dá se mu věřit? To má zjistit detektiv Robert Hunter, tentokrát „pohostinsky vystupující“ ve službách FBI. Ve svém šestém příběhu odhaluje Hunter děsivá tajemství, která se ho tentokrát týkají osobně a otevírají staré rány z jeho minulosti.



 Po knihách Jeden za druhým a Noční lovec jsem věděla, že se mám na co těšit.
A taky že jo. Sice tuto sérii nečtu popořádku, ale myslím si, že to ani není potřeba.
Ale zpět k této knize. Samozřejmě, že jsem  očekávala pořádnou dávku napětí, které nastoupí, hned po pár prvních stránkách. Hned na začátku se totiž stane něco, co vám naladí tu správnou atmosféru mrazivého thrilleru. Takže jsem s nadšením pokračovala dále ve čtení . No a protože je to série s Robertem Hunterem, tak to začíná být opravdu napínavé od chvíle, kdy je zavolán k případu právě detektiv Hunter, který se chystal na vysněnou dovolenou, ale od chvíle,kdy si ho zavolá FBI si může o své dovolené zatím opravdu jen zdát.
Říkáte si, proč právě Hunter musí řešit tento případ, ale on doslova a do písmene opravdu musí. To, že se vyšetřuje vražda, to už je vám patrné z anotace. To, že vraždy v knihách Chrise Cartera jsou opravdu provedeny krutým a nechutným způsobem, na to jsem také byla připravena, Ale tato kniha vás dostane něčím jiným. Nebo aspoň mne dostala.Dostala mne tak, že jsem ji opravdu nechtěla odložit,dokaď ji nedočtu. Ale když ono to není zrovna lehké odkládat knihu, ve které autor končí kapitolu tak, že prostě hned potřebujete rozečíst kapitolu další.
Autor vystudoval psychologii a chování zločinců na Michiganské univerzitě a je to v jeho knihách opravdu znát.Ale tady v tomto díle jsem si psychologické vykreslení myšlení jak vraha, tak i Roberta Huntera pořádně užila.To pro mně bylo , vedle napětí, které vás do slova a do písmene neopustí až do samého konce, to nejlepší ze zatím přetených knih Chrise Cartera. Musím se opravdu hlídat, abych vám neprozradila něco, co se v knize děje, protože by to byla škoda přijít o ten efekt, který kniha má na čtenáře a tak jen napíšu tolik, že zde je to o tom,  kdo z koho.Ne však fyzicky, ale v hlavě. Tento případ je pro detektiva Huntera opravdu hodně vyjímečný.Jiný než všechny ostatni, které dosud vyšetřoval.Musím se přiznat, že zde mne nemrazilo při zjištnění toho, jak byla vražda provedena, jako z toho,proč byla provedena.Za mně určitě skvělé čtení.
Určitě mi dejte vědět, jestli také rádi čtete tohoto autora. Budu se těšit na každý komentář :-)

pátek 12. srpna 2016

Sedmilhářky

autor : Liane Moriarty

anotace: (z databaze knih )

 Jane je hloubavá, do sebe uzavřená šedá myška a v životě to vůbec nemá jednoduché, protože sama vychovává pětiletého syna. A ten se teď navíc začal ptát po svém tátovi.

Madeline je velká parádnice a přitom neřízená střela. Momentálně jí ztrpčuje život její exmanžel: po letech si zničehonic vzpomněl, že by se mohl taky podílet na výchově jejich společné dcery.

Celeste je věčně zasněná, poněkud vynervovaná místní kráska. Co ji ale může trápit, když má tak hodného, hříšně bohatého manžela a přepychový dům? Snad jen ta jejich dvojčata jsou občas na zabití.

Každá z nich je úplně jiná, a přesto jsou nejlepší kamarádky. Jsou však k sobě skutečně upřímné? Vždyť i drobné lži a polopravdy můžou časem vyústit v obrovskou tragédii.


 Všimla jsem si, že poslední dobou čtu většinou  buď thrillery a nebo knihy s tématikou druhé světové války, a tak jsem si řekla, že když je to léto, že bych si mohla dát nějakou tu oddechovku :-)
A právě tato kniha, mi připadala, že je na léto jako stvořená. Ani nevim proč, ale po přečtení anotace, jsem měla za to, že je to to pravé ořechové počteníčko, a tak jsem se do ní s chutí pustila.
A hned po pár stránkách jsem si libovala, a říkala, jo jo, to je přesně ono.
Kamarádky, jejich rodiny, trošku toho babského klabosení, nějaké ty drby, to už k ženským nějak patří, paráda. No a když jsem se dočetla, že jedna z hlavních hrdinek, Jane, se přestěhuje do malého městečka na okraji Sydney, kde je i pláž, tak jsem si říkala a vida,pláž je v knize  a pláž přece k létu patří, takže jsem to odhadla správně, že to bude letní oddechovka.A ještě k tomu je to psáno s humorem.
Ale v knize nenajdete jen humorně napsaný příběh, je tam toho více.

Hlavními postavami jsou zde tři ženy, tři kamarádky, Madeline, Celeste a Jane.
Madeline a Celeste se s Jane seznámí za trochu netradičních okolností, kdy si  Jane vyvrtne kotník a Madeline ji pomůže, zajdou si spolu na kafe a tam se Jane seznamuje i s Celeste. Nakonec Jane zjistí, že její pětiletý syn bude navštěvovat stejnou školu, jako dvojčata od Celeste a dcera od Madeline.
A tady se už příběh začne vyvíjet tak, že se postupně dovídáme trochu více ze soukromí těchto tří žen. Čekají na nás intriky, jak už je patrné i z názvu knihy lži a také tajemství každé z těchto žen začíná vyplouvat napovrch , takže nechybí ani napětí.A můžete se těšit i na trochu té psychologie. Autorka nejenže napsala tento román stylem s mírnou dávkou humoru, ale i vykreslení charakterů každé z těchto žen se jí moc povedlo, teda aspoň, mně se to moc líbilo.
Takže pro mně to bylo asi tak do půlky knihy, takové oddechové, pomaloučku, polehoučku a pak se začnete dovídat věci, které vám nenechají knihu odložit, protože se chcete dovědět, co je pravda a co lež a jak to všechno dopadne.
Ještě musím podotknout, že se většina příběhu odehrává právě ve škole, kde se poznáváme i s jinými rodiči a žáky.Autorka zpracovala v této knize velmi zajímavé a citlivé téma.A jaké ? To už si musíte zjistit sami a pustit se do čtení Sedmilhářek.
Knihu jsem si užila a rozhodně  ji doporučuji.Určitě mi dala víc, než jsem od ní očekávala.
 Těším se na vaše komentáře, napište mi jak se kniha líbila Vám, pokud jste  ji už četli a všem přeji krásný víkend :-)

neděle 7. srpna 2016

Hřensko a výstup k Pravčické bráně

 

 Už hodně dlouho jsem se chtěla při cestě do České republiky podívat do Českého Švýcarska a letos se mi to splnilo :-)
A řeknu vám, že i když je to už tři týdny, co jsme si s manželem a dětmi udělali krásný výlet k Pravčické bráně, tak ještě teď jsem plná dojmů z tohoto krásného místa.
A tady mám pro vás pár fotek :






















Konečně nahoře :-), dáváme si něco dobrého k snědku a kafíčko,abychom se posilnili, protože na  nás čeká ještě cesta zpátky dolů.











Přeji všem krásnou neděli a těším se na vaše komentáře :-)