sobota 3. září 2016

Ostrov Entry




autor: Peter May

anotace : ( z databaze knih )

Když detektiv Sime Mackenzie nastupuje na palubu letadla, ani se neohlédne. Cesta na ostrov Entry pro něj představuje šanci, jak utéct hořké směsi osamělosti a lítosti svého dosavadního života.
Z montrealského letiště odjíždí jako součást osmičlenného vyšetřovacího týmu, směřujícího do Zálivu svatého Vavřince. Pouhé dva kilometry široký a tři kilometry dlouhý ostrov Entry je domovem asi sto třiceti obyvatel - a ten nejbohatší z nich byl právě nalezen ve svém domě zavražděný.
Vyšetřování se zdá být pouhou formalitou. Důkazy nasvědčují vraždě ze žárlivosti, kterou má na svědomí pomstychtivá manželka. Ale vyšetřování Simovi zamotá hlavu poté, co se s hlavní podezřelou střetne tváří v tvář. Je si jistý, že ji zná - a to i přesto, že se nikdy nepotkali.
Pronásledován tímto pocitem se potácí mezi nespavostí a podivnými sny o dávné minulosti na skotském ostrově vzdáleném tři tisíce mil. Sny, v nichž vdova hraje hlavní roli. Navzdory důkazům o její vině je přesvědčen o tom, že vraždu nespáchala. Jeho posedlost ho vede ke konfliktu mezi profesní povinností, kterou musí splnit, a vlastním osudem, jenž ho čeká.



 Přiznám se, že po přečtení skvělé trilogie Ostrov Lewis, jsem měla trochu obavy z toho, jestli jak už nám název napovídá, nebude příběh v něčem podobný, a tím pádem pro mne možná už ne tak zajímavý. Ale opak je pravdou. A ne nadarmo patří tento spisovatel k mým oblíbeným. Tímto dílem to potvrdil a přesvědčil mne o tom, že i kdyby se všechny jeho knihy odehrávaly jen na jediném malinkatém ostrůvku, tak
svým vytříbeným způsobem jazyka, mne donutí je číst a užívat si nádherné příběhy ostrovanů.A užívat si nejen příběh, ale také nádhernou přírodu ostrovů, která je v knihách pana Petera Maye nádherně vykreslena.Ale teď už o samém příběhu.

 Společně s detektivem Simem  Mackenziem navštívíme ostrov Entry, na kterém se stala vražda. Všichni vyslíchaní obyvatele ostrova si myslí, že nejbohatšího muže ostrova zavraždila jeho manželka. Vyšetřování může zkomplikovat i to, že je už jen těžké zjistit to, jestli se pachatel do domu oběti dostal násilně, nebo ho do domu pustili, protože na ostrově Entry se všichni znají a prakticky nikdo si svůj dům nezamyká.
Detektiv Sime má ale i další problém a to ten, že ve vyšetřovacím týmu je i jeho bývalá životní partnerka a on se ještě pořád s jejich rozchodem nějak po svém vyrovnává. A aby toho nebylo málo, hned při prvním pohledu na podezřelou ženu, si myslí, že ji odněkud zná, že už ji někde viděl.
A jak to tedy s touto ženou doopravdy je ? Setkal už se někdy detektiv Sime s Kirsty, o které si jak obyvatelé ostrova, tak vyšetřovatelé myslí, že chladnokrevně zabila svého manžela ? A proč má Sime tolik bezesných nocí ?
To vše se dočtete v tomto příběhu, který je prolínán dvěmi dějovými liniemi.
Pro mne to bylo opět vynikající čtení a panu spisovateli se opět podařilo mne vtáhnout do příběhu tak, jako bych byla přímo na tom malém ostrově a sledovala všechny události z povzdálí.
Knihu určitě doporučuji a těším se na vaše komentáře :-)

 

5 komentářů:

  1. Tak musím říct, že když jsem četla tvoje řádky, připadalo mi to, jak kdyby někdo hodil "na papír" moje myšlenky. Sice v mých očích Ostrov Entry na trilogii z ostrova Lewis nemá, ale je to vynikající kniha a May je prvotřídní spisovatel, zrovna od něj čtu Útěk a ten je taky skvělý :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani dekuji za mily komentar :-)A mas pravdu pan May je uzasny vypravec a na ten Utek take mrknu. Preji krasnou nedeli :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Jani, nemůžu na tebe dohledat nějaký kontakt...napíšeš mi ho? třeba email? ;) děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ostrov Entry jsem si objednala, čeká na mě v zásilkovně spolu s dvěma dalšími díly trilogie z ostrova :) Moc se těším, až autora poznám :) A jsem i ráda, že tato kniha je samostatný příběh :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Sarko, jsem zvedava, co na autora reknes ty :-)I kdyz si troufam myslet, ze se ti jeho styl psani bude libit :-)Preji krasny vikend :-)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.