středa 24. srpna 2016


DVA PROTI ŘÍŠI

 autor : Jiří Šulc

anotace : ( z databazeknih )

Román založený na podrobném zkoumání pramenů a literatury popisuje scénu domácího odboje i exilovou vládu, výcvik parašutistů v Anglii, přípravu atentátu na Heydricha, okolnosti i situaci po něm. Nevyhýbá se líčení soukromého života hrdinů. Poskytuje realistický obraz o strukturách německé moci, zabývá se vyšetřovacími postupy gestapa. Román zaujme strhujícím dějem i výbornou psychologií postav.






Knihy s tématikou druhé světové války a knihy, které se týkají  koncentračních táborů čtu ráda. Prostě mne toto období hodně zajímá .A každá z knih, kterou jsem na toto téma přečetla , ač jsou si v mnoha věcech podobné, protože všichni víme, co se v období druhé světové války dělo, tak přesto je každá kniha svým příběhem a svým obsahem jiná. A každou z těchto knih prožívám jinak a jsem moc ráda, že se  takové knihy píšou a že se takové knihy čtou. A já  je velice ráda  doporučuji dále ke čtení.
Vyjímkou není ani tento román, dokonce si troufám říci, že tuto knihu budu doporučovat snad ještě více, než všechny ostatní s válečným tématem, které jsem dosud přečetla.
I když nechci a ani nemohu srovnávat, protože v této knize se dozvídáme o přípravě atentátu na Heidricha a to je téma, které jsem četla v knize, respektive v románu poprvé.

Samozřejmě, že i já si pamatuji na školní léta a hodiny dějepisu a také mám něco málo nakoukáno z televize, ale toto dílo bylo pro mne docela něco jiného, něco co udržovalo mou pozornost opravdu na každé stránce. Pan Jiří Šulc dal do tohoto románu ne jen fakta, ale i krásně pojal charaktery postav a jejich city.

Musím se  zmínit i o tom, jak jsem se ke čtení této knihy vlastně dostala. Mé díky patří Veronice z blogu http://bichlicka.blog.cz/,  která napsala na svém blogu na tuto knihu skvělou recenzi a tím mne nalákala si tento román přečíst. Takže Veroniko díky za tip na skvělou knihu :-)

Knihu jsem nezhltla během jednoho večera.I když věřte mi, že i přesto , že má 480 stran, byla bych toho schopna.Autor totiž podal celý příběh tak, že i když, jak už jsem ze začátku psala, většina z nás zná tyto události z hodin dějepisu, a tak vlastně víte předem, co se asi bude dít, tak i přesto vás po celou dobu provází napětí.
Sama jsem tuto knihu četla v elektronické podobě, ale vím, že se k ní určitě někdy zase vrátím a proto si ji chci pořídit v papírové podobě. Prostě mám potřebu ji mít v mé knihovničce.
Rozhodně knihu doporučuji a to nejen těm, kteří se o toto téma zajímají.
Také chci zkusit ještě další dílo  pana Jiřího Šulce. Jestli jste četli tuto nebo jinou z jeho knih, tak mi to určitě napište do komentářů :-)

4 komentáře:

  1. To jsem ráda, že se ti líbila. Vždyt víš, jak jsem z toho byla nadšená já :) od Jiřího šulce už mám ve frontě Operaci Stonewall a jsem na něj zvědavá (ale jsem taky zvědavá, kdy se k ní dostanu... no klasika :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja se zase chystam na jeho knihu Operace Bruneval, ale jak pises, zatim nevim, kdy na ni dojde rada :-)

      Vymazat
  2. O knize jsem se také dozvěděla u Bichličky a mám ji na seznamu. Je vidět, že tě kniha nadchla :)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.