pondělí 14. listopadu 2016


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

autor :Ransom Riggs
anotace ( z databaze knih ) :   Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu.

Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.

 Tak i já jsem se nechala zlákat touto knihou, která je plná fotografií, na kterých můžete vidět opravdu podivné děti. Já jsem naštěstí od knihy neočekávala horor, jak by se mohlo zdát, při pohledu na povedenou obálku této knihy. Horor od toho opravdu nečekejte, ale jestli máte rádi příběhy s pěknou dávkou fantasie, tak by se vám tato kniha mohla líbit.
 Já se přiznám, že když jsem knihu rozečetla poprvé, tak jsem ji asi v půlce příběhu odložila s tím, že se k ní možná někdy vrátím. Bylo to někdy začátkem léta a prostě mi v té době nějak nesedla. No ale o víkendu se mi zase dostala do ruky a já ji začala číst znova, pěkně od začátku. A tentokrát mne čtení tohoto podivného příběhu bavilo.  Asi jsem byla naladěna na tu správnou fantasy vlnu :-)

 A o čem teda kniha je ?
 Šestnáctiletý Jacob , už jako malé dítě rád poslouchal příběhy, které mu vyprávěl jeho milovaný dědeček Abraham. Příběhy o tom, jak jako dítě vyrůstal v sirotčinci. A nebyl to jen tak ledajaký sirotčinec. V tomto bydleli zvláštní děti.
 To, že byli tyto děti zvláštní si všimnete hned při pohledu na spoustu fotografií, které se v knize nacházejí.
 Čím je Jacob starší, tím míň věří dědečkovým vyprávěním o monstrech a o podivných dětech. Jednoho dne se však stane něco, kdy i Jacob uvidí podivnou příšeru.Je to v den, kdy jeho dědeček umře. Poslední dědečkova slova byla, aby se Jacob vydal na ostrov a našel tam sirotčinec. Rodina si dělá o Jacoba starosti, myslí si, že monstrum o kterém vypráví, že viděl po té, co na zahradě umřel dědeček,
je jen šok a výplod Jakobovy fantasie a Jacob navštíví i psychologa, který navrhuje, aby Jacob ostrov navštívil, protože by mu to mohlo pomoci v terapii. A tak se Jacob vydá se svým otcem na ostrov u pobřeží Walesu. A tak začíná podivný příběh z tajemného ostrova. 
 Najde Jacob to co hledá ? Najde sirotčinec a v něm podivné děti ?
A jak to všechno dopadne ? To už musíte zjistit sami po přečtení této podivné knihy, která se mi nakonec líbila :-)
 A co vy, četli jste tuto knihu ? A jak se líbila, nebo naopak nelíbila vám ?
 Těším se na vaše komentáře :-)

7 komentářů:

  1. Knížku jsem kupovala dceři a jí se nějak nedařilo začíst. Pro mě, si myslím, tento žánr nebude to pravé ořechové, i když film mě docela láká. Možná ho časem zkouknu, ale do knihy nepůjdu. Nicméně je opravdu moc krásně zpracovaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Me se kniha dostala do ruky take diky me dceri :-)Poprve jsem ji nedocetla a ted mi nejak sedla, i kdyz tento zanr take zrovna nevyhledavam :-)Film jsem uz videla a za mne kniha rozhodne lepsi :-)

      Vymazat
  2. Na Sirotčinec se chystám. Četla jsem hodně kladných reakcí a jsem na něj opavdu zvědavá. Tak snad se mi zadaří do Vánoc to stihnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvedava, jak se bude libit tobe :-)Budu se tesit na recenzi :-) Jak uz jsem psala, ja tuto knihu cetla na dvakrat, poprve se nelibila, na druhy pokus ano :-)

      Vymazat
  3. Sirotčinec jsem také ještě nečetla a buď se podívám na film, nebo si přečtu knížku (u které mě hoodně láká její zpracování) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem zvedava, jak se kniha nebo film bude libit :-)U mne vede kniha :-)

      Vymazat
  4. taky bych brala... zrovna ted jsem koukala na akci a tak jsem se tesila, nez jsem zjistila, ze jde o e-knihy :-(

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.