sobota 15. října 2016

Sobotní odpoledne na hradě


 Už dlouho jsem si plánovala nějaký výlet a dnes jsem se dočkala. Vydali jsem se na hrad Muiderslot, který se nachází nedaleko Amsterdamu.
 Byla to má první návštěva , ale už teď vím, že bych se sem chtěla vrátit, buď na jaře, nebo v létě, kdy bude trochu teplejší a sluníčkové počasí. Dnes bylo sychravo a teploty jen kolem 11stupňů , ale já si to i tak se svou rodinkou pěkně užila :-)
 Nejdříve tedy něco z historie hradu :
  
zdroj:Pavel Semple, zdroj: ('Muidenslot, Castle of Seigniory of the Count to Muiden', Y. Molenaar, I. Schuurman, Waanders, 2004), (www.castles.nl)

Státní hrad Muiderslot (hrad Muiden) byl založen někdy kolem roku 1285 hrabětem Florisem V., který v té době získal okolní území. Floris byl synem krále Viléma II., šlechtě nedůvěřoval a oporu hledal v obyčejných lidech. Díky tomu si šlechtu znepřátelil. Dne 23. června 1296 byl svou šlechtou unesen a uvězněn na hradě Muiderslot, kde byl držen po dobu pěti dnů. Pak ale hrozilo obležení hradu jeho stoupenci. Únosci proto raději hrad opustili a Florise vzali sebou. V místě zvaném Muidenberg ale došlo k potyčce mezi oběma stranami a Floris byl únosci zavražděn.

Do jeho vraždy byl zapletený i král Eduard I. Anglický spolu s Guy de Dampierre, flanderským hrabětem. Holandská šlechta u nich našla oporu poté, co Floris vyměnil své dosavadní spojenectví s Anglií za nové svazky s Francií.
Bezvládí, které po Florisově vraždě nastalo, využil utrechtský biskup Willem Berthout van Mechelen k napadení Muiderslotu. Hrad byl dobyt a rozbořen.
Hradní zřícenina pak zůstala majetkem holandských vévodů. Dnešní hrad byl znovu postaven na základech toho původního kolem roku 1370 vévodou Albrechtem.
Holandští vévodové na hradě nikdy nesídlili, sloužil pouze jako správní středisko jejich statků a vězení.
V roce 1428 přešel titul holandského hraběte na Philipse de Goede Burgundského. V letech 1477 až 1513 byl hrad spravován městem Amsterdam jako součást městské obranné linie.
V letech 1609 až 1647 na hradě žil spisovatel, básník a historik Pieter Cornelisz Hooft. Ten si sem zval spoustu dalších umělců na návštěvy a celá tato skupina pak byla známa jako Muidenský kruh.
Na konci 17. století bylo okolí hradu přestavěno na dělostřeleckou bastionovou pevnost se starým hradem uprostřed. V této podobě pak byly hrad a pevnost součástí staré a poté i nové holandské obranné vodní linie.
V roce 1795 byl hrad využit jako kasárna francouzskou armádou během batavské revoluce. Poté byl Francouzi využíván jako skladiště. Na osobní příkaz Napoleona Bonaparte v něm bylo uloženo velké množství vojenského materiálu. Nadměrná váha zatížila zdi hradu. V roce 1823 byl hrad v havarijním stavu a v roce následujícím byl prodán ministerstvem války státní správě nemovitostí, tzv. Domeinen.
Nový majitel navrhnul demolici hradu, proti tomu se však postavili obyvatelé Amsterdamu, Muidenu, Naardenu a Weespu. Mnozí byli připraveni hrad koupit a zachránit jako památník P. C. Hoofta. Král Willem I. se nakonec nechal těmito protesty ovlivnit a demolici zakázal.
Rekonstrukce hradu ale začala teprve v roce 1881. Jejím cílem bylo uvést hrad do podoby, ve které byl v 17. století za P. C. Hoofta. Plány na interiéry hradu vypracoval slavný architekt P. J. H. Cuypers. Exteriéry hradu byly upraveny architektem J. H. W. Berdenem na základě jeho představ o podobě ideálního středověkého hradu.
V letech 1956-1972 proběhla druhá rekonstrukce hradu, tentokrát v realističtějším pojetí. Některé „výtvory“ první rekonstrukce byly odstraněny. Exteriér hradu je však stále v podobě, kterou mu dal J. H. W. Berden. Zahrada před hradem byla do roku 2007 taktéž uvedena do podoby za P. C. Hoofta. 

 A teď už pár fotografií :-)
















 U hradu je nádherná zahrada, ve které bych byla schopna strávit celé odpoledne na lavičce s knihou v ruce ( samozřejmě za teplejšího počasí ) :-)

 A měli tam i sovičky a ty já prostě mám moc ráda :-)



 

 


 

                                                                                







 Návštěva hradu se mi tak líbila, že mám v plánu v brzské době navštívit i další známý hrad " De Haar ", který mám opravdu jak se říká " za humny ", a který je největším hradem tady v Nizozemí.
Přeji všem krásný zbytek víkendu a těším se na vaše komentáře :-)

2 komentáře:

  1. Jani, moc pěkné fotky a ten hrad vypadá úžasně. Taky miluji sovičky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dekuji moc Sarko :-)A sovicky byly uzasne :-)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.