úterý 24. května 2016

Ohnivý anděl

anotace ( z databáze knih ) :
Jaké hrůzy se děly za zdmi ústavu pro postižené, který lehl popelem? Nejlepší příběh od dob Přeletu na kukaččím hnízdem Islandská odpověď na Stiega Larssona! Detektivní thriller charakterizovaný slovy „žhavé smrtící plameny, ledově chladné lži“ je mrazivý i podmanivý jako sám Island, kde talentovaná autorka žije. Advokátka Tóra Gudmundsdóttir má toho nejděsivějšího klienta své kariéry. O její služby se zajímá duševně narušený sexuální deviant ve výkonu trestu. Nežádá však osvobození pro sebe. Přeje si propuštění Jakoba, mladíka s Downovým syndromem, který údajně založil požár v ústavu pro nemocné. Brzy nato začne Tóra dostávat prazvláštní esemesky a kdekdo jako by najednou měl co skrývat. Pitva ochrnuté neslyšící dívky pak přinese úděsné odhalení… Tóra si náhle připadá jako ve zlém snu. Vždyť, kde jinde než v nočních můrách píší neviditelné ruce na zamrzlé sklo divné znaky a kde se mrtvé au-pair dožadují, že budou dál hlídat své malé svěřence?

 Když jsem se minulý týden kochala všemi těmi  články a fotkami a zhlédla snad všechny videa ze Světa knih , padla mi do oka jedna sympatická spisovatelka, která většině z vás ochotně podepisovala knihy.
Ano mluvím o islandské spisovatelce Yrse Sigurdardóttir.

 No a protože jsem od ní ještě nic nečetla, tak jsem to chtěla zkusit a sáhla jsem po knize Ohnivý anděl. Ani nevím proč právě po této knize. Ale asi to bylo tím, že mne zaujal jak název, tak i anotace .
 Sexuální deviant  Jósteinn Karlsson, který  je zavřený v ústavu pro duševně nemocné zločince, požádá advokátku Tóru, aby mu pomohla. Né však s jeho případem, ale požádá ji, aby znovu prozkoumala případ Jakoba, který je rovněž umístěn v tom samém ústavu jako on sám.Jakob byl obviněn z toho, že podpálil ústav pro postižené a při požáru zahynulo pár mladých lidí, kteří se v tu dobu v budově nacházeli.Jósteinn  tvrdí, že je Jakob nevinný .
Tóra se případu ujme a ve vyšetřování jí pomáhá i její přítel Matthias, který je zrovna bez práce. Tóra znovu vyslýchá jak zaměstnce ústavu , tak rodiny mladých lidí, kteří v ústavu uhořeli. Všichni jsou ochotni odpovídat na otázky, ale kdo z nich mluví pravdu a kdo Tóře lže , to už vám prozrazovat nebudu. Vyšetřování bylo zajímavé a na konci knihy se vyřešil né jeden případ. Čtenář se dovídá i něco více, než jen to, kdo skutečně ústav podpálil a proč.Takže díky Tóry, jsou vyřešeny případy hned dva.

Tak to bylo moje první seznámení s touto autorkou a musím říct, že příjemné.
Určitě nezůstanu jen u této knihy a ráda si přečtu i další případy advokátky Tóry.
Ti z vás, kteří jste četli i jiné detektivky od této autorky, napište mi které a třeba přímo z nich nějakou doporučte. Budu se těšit na všechny vaše komentáře :-D

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.