pondělí 31. října 2016

Noe na útěku

autor : John Boyne

anotace (z databáze knih ) :

 Osemročný Noe má problémy a zdá sa mu, že najlepšie je na ne nemyslieť. Preto jedno ráno ujde z domu. Kráča lesom po nevyšliapanom chodníku, až príde k obchodu s hračkami. No nie je to obyčajný obchod. Je to hračkárstvo, kde sa dejú neobyčajné veci. Noe sa zoznámi s majiteľom obchodu, veľmi zvláštnym výrobcom bábok. Starý pán mu porozpráva príbehy o dobrodružstvách, zázrakoch a nedodržaných sľuboch. Vezme Noema na cestu. Cestu, čo mu zmení život. A možno zmení aj váš.


Autor John Boyne je vám určitě známý svou knihou" Chlapec v pruhovaném pyžamu".
Já jsem ji četla také a svým stylem psaní mne tento spisovatel zaujal natolik, že jsem si od něj pořídila ještě dvě knihy a to " Zimní palác" a " Noe na útěku ".
 A právě o obsahu té druhé knihy bych dnes něco málo chtěla napsat. Tuto knihu jsem si pořídila letos na knižním festivalu zde v Nizozemí, tudíž ji mám přečtenou v holandštině. Přiznám se, že jako první mne na ní zaujala obálka se stromem. Ja stromy miluji :-) No a teprve potom jsem si všimla jméno autora a to už jsem na 100% věděla, že jejím novým domovem bude má knihovnička :-)
Když si přečete anotaci, tak můžete mít dojem, že je kniha určena pro děti,či náctileté. Ano , v podstatě je, aspoň jsem se to dočetla na databázi knih, ale je tu jedno ALE.
 Já si nemyslím, že je určena jen pro tuto věkovou kategorii. Ono přiznejme si , kdo z nás si rád někdy nepřečte nějakou pohádku .


 Ale toto není žádná pohádka, i když svět do kterého se z malým  Noem dostaneme, pohádkový určitě je.
Osmiletý Noe se jednoho rána rozhodne odejít z domu a zanechá pro své rodiče dopis.Bez snídaně se vydá na cestu a když dojde do první vesnice, uvidí jabloň a utrhne si z ní jablko, v další vesnici se potká z jezevčíkem a jeho kamarádem, stále hladovým oslíkem. No nezní to krásně pohádkově  ?
No a nakonec objeví další strom, ale tentokrát to není jabloň. A strom není ani tak důležitý jako to, co se skrývá za stromem. A co se tam skrývá ? Jedno neobyčejné hračkářství plné nejen dřevěných  loutek, ale i zajímavých příběhů jednoho starého prodavače.
Pomalu se během vyprávění dozvídáme, proč vlastně Noe odešel z domu. Mezitím se také dočteme o životě starého pána, který v tomto hračkářství žije a také se dozvíme příběhy loutek, které i přesto, že se nacházejí v hračkářství, nejsou na prodej.
 Jak už jsem  naznačila, příběh není jen pohádkový. Určitě si z něj hodně odnesou i dospělí.
Na pár stránkách se člověk usmívá, ale jsou tam i momenty, kdy je vám malého Noa líto, protože pochopíte, proč z domu odešel.
Kniha je krásně napsaná a pan autor si pěkně pohrál jak s fantazií, tak i s city čtenářů.
Takže pokud hledáte nějaký zákuseček mezi všemi těmi napínavýmí thrillery a máte chuť se vydat do dětského světa, tak toto je to pravé ořechové :-)

 
Pěkný Halloween všem a budu se těšit na všechny komentáře :-)

4 komentáře:

  1. Jani, knížka vypadá moc dobře a navíc má krásnou obálku. To je vždy veliké plus, byť je důležitější obsah. Ale stejně jistým dílem vybíráme i očima :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mam to take tak Sarko :-), mne na prvni pohled nalaka obalka, a kdyz mne hned pote nalaka i anotace, tak je vyhrano :-)

      Vymazat
  2. Krásná obálka! Miluji stromy! Chlapce jsem taky četla.. Dokonce i film viděla a byl to teda silný zážitek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mas pravdu Safienko, ze to byl silny zazitek. A to jsem nejdrive videla film, tak jsem si rekla, uz vim oc tam jde, tak mne kniha nezaskoci. No opak byl pravdou a procitila jsem to snad dvakrat tolik, nez film :-)

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.