středa 18. května 2016

Hippokratova  přísaha

autor : Barbara Wood


anotace ( z databáze knih  ) :

Dramatické osudy tří přítelkyň, které se v roce 1968 setkaly v prvním ročníku na Castillově lékařské fakultě v Kalifornii. Každá z nich má svůj vysněný životní cíl. Energická a ctižádostivá Ruth chce dokázat své schopnosti otci - praktickému lékaři, který ji od dětství podceňuje, plachá Mickey, jejíž tvář hyzdí ošklivé mateřské znaménku, je rozhodnutá pomáhat lidem postiženým stejně jako ona a krásná míšenka Sondra, která nikdy nepoznala pravé rodiče, touží léčit nemocné ve vlastni svých předků - v Africe. Roky náročného studia, stáží, praxe, atestací, léta nezměrného úsilí a osobního odříkání jsou korunována úspěchem. Sondra se výtečně osvědčí v misijní nemocnici v Keni, i když musí slevit hodně ze svých ideálů, Ruth - premiantka ročníku - se stane obětavou matkou, ale zároveň vyhledávanou gynekoložkou v Seattlu, a Mickey, která se díky experimentálnímu kosmetickému zásahu zbaví svého prokletí, obětuje osobní život kariéře a proslaví se v oboru plastické chirurgie. Ani ti profesionálně nejúspěšnější se sice nevyhnou omylům, zklamáním, krizím, milostným prohrám či rodinným tragédiím, ale Ruth, Sondra a Mickey se nevzdávají. Snaží se plnit Hippokratovu přísahu, pracovat a žít tak, aby beze zbytku dostály svému poslání - lékařskému i lidskému.






V roce 1968 vchází do posluchárny prestižní vysoké školy, Castillovy lékařké fakulty, osmdesát pět mladíků a pět dívek.Mezi těmito pěti dívkami jsou tři, které se stanou nerozlučnými kamarádkami.Krásná snědá Sondra, která své biologické rodiče nikdy nepoznala, Ruth, která chtěla ukázat svému otci, že i ona něco v životě dokáže a Mickey, která se snaží maskovat na tváři ať už makeupem, či vlasy sčesanými přes půl obličeje , mateřské znaménko, které je pro ni velkou pohromou.
Každá z nich šla studovat s určitým cílem.Sondra sní o tom, že až vystuduje, odjede jako doktorka do Afriky,odkud pocházeli její rodiče. Ruth se snaží být co nejlepší studentkou, hlavně kvůli svému otci a Mickey jde na fakultu, aby se po studiích věnovala plastické chirurgii. Dívky si pronajmou byt, který je vyjde levněji, než pobyt na koleji. To hlavně uvítá Mickey, která z ušetřených peněz bude moci kupovat a vozit květiny své matce do sanatoria.
Libilo se mi, jak se tyto tři kamarádky podporovaly a pomáhaly jedna druhé.
Užívala jsem si atmosféru studijního života a mezi stránkami vzpomínala na mé vlastní zážiky z doby studia.
Sondra, Mickey i Ruth úspěšně vystudují, což je patrné i z anotace.
Poté jde každá svou cestou a jsou úspěšné, každá ve svém oboru. Ale dočkají se úspěchu i v rodinném životě ?
Sledujeme jejich životní příběhy, jejich lásky i jejich úspěchy.I přesto, že né vždy to měly v životě zrovna lehké, síla jejich přáteltví jim pomohla překonat nesnáze i nečekané zvraty.
Tento román se mi velice líbil a určitě ho mohu doporučit všem,kteří mají rádi příběhy z lékařského
prostředí , příběhy plné emocí.
Pokud jste tuto knihu četli, napište mi, jestli se vám líbila tak jako mně a jestli jste od této autorky četli i některou další z jejich knih a kterou. Já jsem kromě této knihy četla ještě Pod africkým sluncem aDuhový had a ty byly také úžasné. Těším se na vaše komentáře :-D

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.